» Плата за абонентське обслуговування за послугу з постачання теплової енергії для споживачів – фізичних осіб

     На виконання вимог пункту 6 частини першої статті 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон) 21.08.2019р. Урядом прийнято постанову №808 від 21.08.2019р. (зі змінами) «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами».

     Згідно з вимогами Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який введено в дію з 01.05.2019р., співвласникам багатоквартирних будинків надано право вибору моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг та, відповідно, вибору виду договору про надання комунальних послуг.

     При цьому встановлено, що у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не оберуть одну з моделей організації договірних відносин, укладається публічний договір приєднання відповідно до вимог частини п`ятої статті 13 цього Закону.

     Для ознайомлення тексти типових публічних договорів в редакції Постанови КМУ №830 від 21.08.2019р. (в редакції ПКМУ  від 08.09.2021р. №1022) 06.11.2021 року були опубліковані на офіційному веб-сайті ТОВ «КППВ» http://kppv.sumy.ua.ua., розміщені на кожному житловому будинку (на під’їздах житлових будинків), які  обслуговує ТОВ «КППВ», а також розміщені на дошці оголошень в приміщенні ТОВ «КППВ».

     Закон України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли протягом 30 днів з моменту опублікування тексту Договору про надання послуг з постачання теплової енергії рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір, з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

     В індивідуальних договорах наявна абонентська плата. Це передбачено частиною 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п. 33 «Правил надання послуг з постачання теплової енергії».

     Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії.

     Плата за абонентське обслуговування нараховується всім споживачам. Споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири від мереж (систем) централізованого теплопостачання.

Абонентська плата включає такі витрати:

– укладення договору про надання комунальної послуги;

– здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

– нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;

– обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності).

– виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води).

     Плата за абонентське обслуговування, яке надає ТОВ «КППВ», складає:

18,86 гривень на місяць (з ПДВ) без урахування витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії;

27,77 гривень на місяць (з ПДВ) з урахуванням витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача).

     Відповідно до постанови КМУ № 808 від 21.08.2019р. «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування», даний платіж має бути не вищим за 33,74 грн. Таким чином, зазначена абонентська плата є економічно обґрунтованою та не перевищує граничний рівень.

     Розмір плати за абонентське обслуговування нараховується щомісячно у фіксованому розмірі на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців у квартирі.

     У відповідності до вищезазначеного, плата за абонентське обслуговування буде нараховуватися з 01 грудня 2021 року.

     Споживачі, починаючи з січня місяця 2021 року будуть отримувати рахунок, де буде новий вид призначення платежу – «Абонентське обслуговування з постачання теплової енергії»